Hvad er yoga

Jeg møder ofte mange, når jeg fortæller dem, at jeg underviser i yoga, som siger, at de burde starte til yoga, men at de ikke føler sig smidige nok. Jeg har ofte lyst til at spørge dem, om de nogensinde er startet til noget, som de mestrede i forvejen. Dernæst kunne jeg også gå ind i en dybere snak om, at yoga ikke handler om at nå sine tæer, gulvet eller kunne en eller anden obskur stilling. Yoga handler nemlig om så meget mere end det. For hvad er yoga egentlig?

Yoga betyder i alt sin enkelhed at forene. Det vidste jeg dog ikke noget om, da jeg i første omgang fandt yogamåtten. Jeg landede der, fordi jeg havde hørt, at Madonna dyrkede yoga, og de tonede overarme, hun kunne fremvise, kunne jeg også godt tænke mig. Ja, det var måske en lidt overfladisk tilgang til yoga, men jeg var 23 år, og jeg gik i et fitnesscenter for at være fit, og da yoga kom på skemaet, skulle jeg selvfølgelig prøve det. Jeg landede på yogamåtten flere gange, og ret hurtigt glemte jeg de der Madonna-arme, for yoga blev meget mere for mig end tonede arme. Selvom jeg da også meget ærligt skal indrømme, at de første mange gange jeg prøvede yoga, var der lidt for meget snak om at trække vejret ned gennem sin lever og andet pling, jeg havde svært ved at forholde mig til. Igen, jeg var 23 år og gik i et fitnesscenter for at være fit 

Men, selvom noget af det var lidt for “langhåret”, så var der alligevel noget ved den yogamåtte, der trak mig tilbage på den. Og det var ikke kun det fysiske, for armene blev faktisk mere og mere tonede, men der skete også noget med mig mentalt. Der blev ro. Og helt ærligt, så kunne jeg ikke huske, hvornår jeg sidst, eller nogensinde, havde fundet noget, så gav mig så meget ro til mit evige tankemylder. Men når jeg var til yoga fandt jeg den “off”-knap, som gjorde, at tankerne blev lukket ude. Hvilken befrielse. Ikke nok med den mentale stilhed, så blev der også mere ro omkring min evige jagt på at være fit. Det blev pludselig meget sekundært, så et eller andet “hokus-pokus” skete der altså fysisk som mentalt, da jeg startede med yoga. Så selvom jeg måske kan syntes, at det dengang var en lidt overfladisk forudsætning for at afprøve yoga, så virkede det jo. Og hvis du nu sidder derude og tænker, at du kun dyrker yoga for at styrke ben, arme eller baller, skal du da endelig fortsætte. For det kan yoga også, men jeg tror nu også, at du nok går fra hver enkelt yogaklasse med lidt mere end tonede muskler.

Efter jeg for alvor blev afhængig, har jeg senere dykket ned i diverse bøger, magasiner og Google for at blive klogere på, hvad yoga er. Fordi yoga betyder at forene, er det bl.a. med til at træne din tilstedeværelse i nuet. Du finder en ro i dit hoved og kommer lidt ned i kroppen igen. For de flestes vedkommende er vi så meget oppe i vores hoveder og tanker konstant, at der aldrig bliver ro. Det kan sætte sig i spændinger forskellige steder i kroppen, som du ved hjælp af yoga kan få løsnet op for. Der findes forskellige former for yoga. Den type af yoga, jeg altid har følt mig mest tiltrukket af, er Power eller Vinyasa yoga. Her kæder du åndedrættet sammen med dine bevægelser. Det har virket godt for mig, for i en sådan yogaklasse, har jeg ikke haft tid til at tænke på ret meget andet end at være tilstede i det, yogalæren guidede mig ind i. I de perioder, hvor jeg har været ramt af stress eller en generel travlhed, har Yin yoga været min første prioritet. Jeg er nysgerrig af natur, så jeg har udforsket mange andre former for yoga, for der er altid en gren af yogaen, jeg kan finde mig tilpas i uanset, hvor jeg er i mit liv. Måske i høj grad også derfor yoga er blevet så populært, de fleste vil kunne finde en yogaform, der passer til dem.

I de fleste af mine yogaklasser møder jeg mange forskellige mennesker; mænd, kvinder, ældre, yngre og helt sikkert mange af dem med forskellige politiske som religiøse overbevisninger. Jeg kan til stadighed tage mig selv i at blive rørt over, at yoga kan forene så mange forskellige mennesker med et og samme formål; at dyrke yogaen og alle dens skønne mentale som fysiske egenskaber. De kommer alle med hvert deres formål, som kan være alt lige fra stress, ømme skuldre, dårlig ryg eller ønsket om en mere veltrænet krop. Jeg elsker, at alle kommer med hver sin dagsorden; fælles for os alle er yoga’en.

Og så vil jeg også gerne slå fast én gang for alle, at der intet religiøst er i at dyrke yoga. Yoga er et gammelt indisk system til at forene åndedrætsteknikker med fysiske stillinger. Helt overordnet set. Det er mere end 5000 år gammelt, som løbende er blevet udviklet og tilpasset.

Så tilbage til det med smidigheden; man behøver i den grad ikke at være smidig for at starte til yoga. Det er måske et godt udgangspunkt for dig at starte på, for det er absolut én af fordelene ved at dyrke yoga – du opnår en større smidighed, hvor din bonus bliver en mindre risiko for skader.

Men selvom du er smidig, kan du altså også starte til yoga, der kan være mange grunde til man starter, det vigtigste er, at du har lysten. Og så handler yoga ikke om, om du er god til det eller ej, men at du er god ved dig selv. For mig handler yoga meget om at finde tilbage til mig selv uden en masse udefrakommende støj. Det er her jeg føler mig aller mest hjemme, det er her jeg får ladet af, men i høj grad også her jeg tanker mig selv op igen med fornyet energi. Og så siger min mand, at jeg er et gladere menneske når jeg dyrker yoga regelmæssigt, så jeg tør ikke lade være.

Hvad er yoga for dig?
 
yogaforløb