Hvad er Restorativ Yoga og Hvileterapi

Oplever du at være kronisk udmattet? Er det svært at komme op om morgenen? Og er du træt hver dag over frokost og har derfra svært ved at finde koncentrationen?

Vi kan nemt lande i opfattelsen af, at alt hvad vi foretager os er super vigtigt, og vi bevæger os derfor hele tiden og hurtigt mellem vores arbejds- og hverdagsopgaver. Måske det er deraf følelsen af at være udmattet lander i os. Får du indimellem alle dine punkter på ”to-do’en” egentlig givet dig selv en pause? Fx får trukket vejret dybt, stirrer ud i luften, går en tur eller tager en lur? Det er nok de færreste, der kan svare ja til det. Men hvorfor egentlig ikke give dig selv op til flere pauser i løbet af en dag, fx mellem arbejdsopgaverne eller inden du henter børn?

Jeg ved, det er svært, for vi drives hele tiden fremad, både af os selv men i høj grad også af samfundet omkring os. Desværre er vores hjerner ikke fulgt med i samme hæsblæsende tempo. Vores hjerner er faktisk fortsat ”savanne-hjerner”, der har været vant til at hvile længe og i mange dage mellem vores ture på jagt. I dag er det jo lige modsat. I dag er vi konstant på jagt i flere dage ad gangen, mens vi længes efter næste weekend, ferie eller bare sofaen om aftenen – hvis altså ikke aftenen skal bruges på at forberede den kommende dag med madpakker og mails, der også lige kan blive besvaret, så man møder ind til en tom indbakke dagen efter (som om!)

I den restorative yoga kan du give dig selv et velfortjent hvil. B. K. S Iyengar udviklede den restorative praksis ud fra erfaringerne om, at nogle elever med skader eller smerte havde svært ved den ”almindelige” yogapraksis som Ashtanga eller Vinyasa med mange flows og bevægelser. Han begyndte derfor at dykke mere ned i at modificere stillingerne, så flere kunne være med. Han begyndte bl.a. at bruge udstyr, og den gang var ikke yogaudstyr, som vi kender det i dag, men mursten, poser med sand og sammenrullede tæpper. Han oplevede at når hans elever fik hjælp af disse hjælpemidler, kunne de blive længere i stillingerne og oplevede ikke den samme smerte eller fik en skade, som ved deres tidligere yogapraksis.

Derudover opdagede han også, at med yogastillingerne og de dybe vejrtrækninger kunne hans elever nemmere finde ro og hvile. De elever der kom til ham med symptomer på stress, oplevede at kroppen langsomt slap stresssymptomerne, bl.a. fordi de på en skånsom og nemmere måde kom i kontakt med deres krop og dens behov.

Med den restorative yoga gjorde Iyengar yoga tilgængeligt for alle, og det er vi mange, der er ham meget taknemmelig for.

I den restorative yoga skal vi ikke spænde, styrke eller strække noget. Vi skal derimod lære kroppen at slappe helt af, så vi langsomt kan begynde at genstarte samt genopbygge et flosset nervesystem. Måden vi gør det på er ved at støtte kroppen med forskelligt yogaudstyr, ikke yogaudstyr som i Iyengars tid, men med bl.a. yogablokke, tæpper, yogapuder, øjenpuder og yogabælter. Hvis du mærker et ubehag i en restorativ yogastilling, skal du justere stillingen, så din krop kan komme til at slappe af. Det kan derfor godt virke lidt overvældende at møde op til en restorativ yogaklasse, for der er meget udstyr. Men undervejs i timen opdager man, at det alt sammen har en rigtig god mening.

HvileterapiTM

Når din fysiske krop begynder at slappe af ved at blive understøttet i de restorative yogastillinger, begynder din krops spændinger af slappe af. Det sender signal til hjernen om at alt er trygt. Stresshormonerne begynder at dale og blive erstattet af alle de livsforbedrende hormoner. Det gør også, at du nemmere kan lande blødt og stille i kroppen. Dit blodtryk sænkes, pulsen daler og tankemylderet mindskes. Dine spændinger løsnes altså ikke kun på et fysisk plan, men også mentalt og følelsesmæssigt reducerer du spændinger. Når kroppen afspændes, og den får ro, vil det også have en stor positiv indflydelse på bl.a. fordøjelsen, muskelspændinger, søvnløshed samt følelsen af at være kronisk udmattet.

I en verden der konstant larmer, vil du i hvileterapienTM opleve en dyb ro. Hos mig vil der fx ikke være hverken æteriske olier eller musik, som kan virke forstyrrende. Det kan også virke enormt intimiderende og larmende, at der bliver helt stille, for det er vi ikke vant til. Du får derimod muligheden for at tjekke ind med dig selv, mærke dig selv – måske for første gang længe. Det kan være kroppen i noget tid har forsøgt at kommunikere med dig, men i en verden og i et sind der larmer, bliver kroppen nemt overdøvet. Det kan derfor være en enorm healende praksis, fordi du i mødet med dig selv får lov til at mærke efter, hvordan du egentlig har det samt give efter for stress, traumer, sorg eller andet. Når det er sagt, vil jeg dog også til enhver tid anbefale dig ikke at lade den Restorative Yoga og HvileterapienTM stå alene, men altid konsultere en god psykolog, som også kan være med til at hele et nervesystem i ubalance.

Det er en nem praksis at gå til, da du i udgangspunktet blot behøver et sted, du føler dig tryg, og hvor der er stille. Har du en sofa, seng, tæpper og puder, kan du lande i bløde restorative yogastillinger, som skaber ro. Du kan finde meget inspiration på nettet og på Instagram – selv forsøger jeg løbende at lave opslag, som du kan gemme og bruge til egne hvilepauser. Ellers vil jeg også altid anbefale dig at kontakte en yogalærer, der er uddannet inden for Restorativ Yoga og HvileterapiTM da det er din garanti for kyndig hjælp og vejledning. Min restorative yogalærer Marie Haulrik, har en opdateret liste på sin hjemmeside over alle de yogalærere uddannet under hende, som er dygtige inden for Restorativ Yoga og HvileterapiTM.

Mangler du yogaudstyr til en blød restorativ yogapraksis derhjemme, kan du tage kig på min shop, hvor jeg linker ind til noget af det yogaudstyr, jeg altid bruger og derfor varmt kan anbefale dig.

Er du interesseret i at høre mere om, hvad den Restorative Yoga og HvileterapiTM kan gøre for dig, har jeg hold tirsdage kl.12.30-14.00, 1:1 private yogaforløb, månedlige workshops samt retreats. Og ellers må du altid gerne kontakte mig, så vi kan tage en snak, om dette kunne være for dig.

Kærligst, Maria