Kom i gang med at meditere

Vil du gerne i gang med at meditere? Men er det svært at finde ud af, hvor og hvordan du skal starte? 

Vores tanker er på konstant arbejde, og det kan være svært at finde roen midt i de mange tusinde hverdagstanker. Med meditation kan du lære at skrue op og ned for dine tanker, så du selv kan kontrollere, hvornår du ønsker at lade dem fylde. Efter en tid med meditation vil du opdage, hvor mange tanker du har i løbet af en dag, som ikke er konstruktive. Du vil altså med tiden blive bedre til også at sortere de knap så gunstige tanker fra, dem der ikke vil dig noget godt. Men, det kræver træning lige som med alt andet. 

I det her blogindlæg vil jeg beskrive, hvad der har virket for mig i forhold til at komme i gang med at meditere. Jeg håber, du kan lade dig inspirere, hvis du selv ønsker at komme i gang med din egen meditationspraksis.  

Find et roligt og trygt sted. Gør gerne lidt ekstra ud af det, så du ved, at du kan sidde uforstyrret i en rum tid. Det må også gerne være rart omkring dig, så du har lyst til at opholde dig her. Det må gerne være et sted, du glæder dig til at søge hen for din meditationspraksis. Du er også allerede lidt foran på meditationspoint, hvis du ved, at det her sted betyder ro og tryghed. 

Hvornår på dagen skal du meditere? For mig har det virket godt som det første jeg gør om morgenen inden resten af huset vågner. Da mine børn var mindre og de stod meget tidligt op, gjorde jeg det efter arbejde og inden jeg hentede dem. Jeg prioriterede at lande 10 min hjemme inden jeg hentede dem, for det gav mig det største overskud at hente dem med. I dag er det oftest om morgenen, og jeg elsker den rolige måde at starte min dag på. Om aftenen falder jeg ofte i søvn til en yoga nidra. Min søvn bliver bare lidt tungere, og jeg falder hurtigere i søvn. 

Find en rutine. Hvad virker bedst for dig? Er der nogen i husstanden, du skal tage hensyn til – det virker knap så godt at starte en meditationspraksis, hvis det er i det tidsrum, hvor der er absolut flest hjemme – eller er det omvendt okay for familien, at du lige trækker dig. Hvad virker bedst for dit arbejde og dine hverdagsrutiner generelt? Du kan prøve dig lidt frem, men ellers hold dig til den rutine der passer dig bedst, og vær committed til den. Vær fx konsekvent med at stå 20 minutter tidligere op om morgenen, læg det frem som du skal bruge næste morgen, gør dit rum klar og gå det tidligere i seng. 

Sid behageligt. Sørg for din rygsøjle er lang og vær opmærksom på, at det ikke gør ondt eller er ubehageligt nogen steder. Tag også gerne et tæppe over dig, så du ikke bliver kold undervejs. Brug en stol, puder eller andet som hjælper dig til at sidde med en rank og lige ryg. 

Vejrtrækning – vær opmærksom på at trække vejret. Man kan godt komme til at sidde og være så fokuseret, at man helt glemmer at trække vejret. Men lad vejrtrækningen være dit anker, og lad dig læne dig op ad den under din praksis. 

Vær venlig mod dig selv når tankerne tager dig med på tur. For det vil de helt sikkert gøre. Blot vend venligt tilbage til dit udgangspunkt hver gang. Hjernen er en muskel og den skal trænes til at holde sit fokus. En øvelse kan også være dig at være nysgerrig på dine tanker, som fx om der er et mønster i de tanker der dukker op, når du mediterer? Det kan også være følelser der dukker op. Blot observer og accepter både tanker og følelser, som uventet dukker op. 

Start stille ud. Find fx en guidet meditation, som du kan bruge over de næste par uger. Du kan også meditere på en kropsdel, fx dit hjerte eller på din vejrtrækning. Start med 10 minutter om dagen og efter et par uger kan du måske sætte tiden op. Og husk, ikke alle dage er ens, så lad dig ikke slå ud over, at det kan føles svært længe, eller at du efter en god periode, kan opleve en dag, hvor tankerne tager over. 
GOD fornøjelse

Namaste, 
Maria