Hvilken yogauddannelse skal jeg vælge?

Der er flere der har spurgt mig, om hvilken yoga uddannelse, de skal vælge? Det er ikke så entydigt at svare på. En yoga uddannelse kan variere meget i både pris, indhold og længde. Jeg tror, at det i den sammenhæng er rigtig vigtigt at stille sig selv nogle kritiske spørgsmål. Først og fremmest er der noget omkring, hvilken type uddannelse. Fx hvis du har været vant til at dyrke YIN yoga, og det er den yoga form, der tiltaler dig mest, så er det måske ikke den bedste ide at finde en Power yoga uddannelse.

Jeg havde i mange år taget tilløb til at finde den helt rigtige yogauddannelse for mig. Jeg havde flere krav, der skulle være opfyldt. Men det er heller ikke helt ligegyldigt, synes jeg, hvilken form for uddannelse, du vælger. Det er mange penge for en uddannelse, så derfor er det også vigtigt, synes jeg, med en vis faglig tyngde bag. Det er heller ikke helt ligegyldigt efterfølgende, hvor du har med mange forskellige mennesker og ditto kroppe at gøre. Ikke to kroppe er ens, og det er vigtigt at kunne vide noget omkring kroppens anatomi inden du bevæger dig afsted som underviser.

Jeg var ret sikker på, den skulle have en stor portion faglig tyngde, det skulle være en respekteret yogauddannelse samt en respekteret undervisningsleder i branchen, og den skulle kunne give mig mulighed for at undervise, hvor end i verden jeg befinder mig. Det ledte mig derfor også hen til, at den skulle være certificeret af et yogaforbund. I den verden findes Yoga Alliance, og det er derfor, du ofte vil støde på en underviser, som kalder sig “RYT” eller “ERYT” – det er en indiaktion af, at vedkommende er certificeret under Yoga Alliance.

For mig var det én af de alt afgørende faktorer for valg af uddannelse, for med dem i ryggen under din uddannelse, er du sikker på, at din uddannelse er godkendt ned til mindste detalje. De stiller store krav til form og indhold. Du er derfor sikret en ret høj standard på din uddannelse, hvis den er godkendt af Yoga Alliance. Og når du først er certificeret af dem, er du også certificeret til at undervise overalt i verden. Jeg har hørt, at flere og flere yoga studier stiller krav til, at deres undervisere som minimum har en 200 timers Yoga Alliance certificeret uddannelse bag sig. Så da jeg hørte det, blev jeg endnu mere sikker i min sag på, at min kommende yoga uddannelse skulle være godkendt af dem. Én af de store fordele ved at have en YA-certificeret uddannelse er også, at du løbende kan uddanne dig inden for andre YA-certificerede grene af yoga.

Dernæst var jeg også ret sikker på, at det skulle være inden for Power eller Vinyasa. Da vi boede i New York kiggede jeg en del ind på forskellige uddannelser derovre, for der er i den grad en del at vælge i mellem. Det harmonerede bare ikke super godt med en mand, der arbejdede meget, og to børn som skulle have min fulde opmærksomhed. Så det blev ikke i New York, min uddannelse skulle tages. For mig var det også vigtigt, at jeg tog mig tid til at fordybe mig i en yoga uddannelse, og den rejse det er. Det vil jeg i det hele taget anbefale dig; tag dig tid og vær et sted i dit liv, hvor du har tid og overskud. Da det ikke blev til en yoga uddannelse i New York, deltog jeg i stedet for i en masse forskellige yogaklasser rundt i hele byen, og det alene var en stor oplevelse.

Mens vi var i New York, skete der det fantastiske, at YOGA HUSET Aalborg kom på tegnebrættet og herunder også en Yoga Alliance Certificeret yoga uddannelse inden for Power Yoga. Da jeg hørte om det, var jeg ikke længere et sekund i tvivl om, at det var MIN uddannelse. Jeg søgte ind og kom ind et halvt år efter vi flyttede hjem til Aalborg igen. Jeg havde inden taget en masse klasser med uddannelseslederen, både for at lære hende at kende og finde ud af, om der var en kemi men også lige så meget, for at finde ud af, om det var den rette yoga for mig. Det var “love at first sight”, og til trods for mange vilde yogaoplevelser tidligere, især i New York, var det her i høj grad som at finde hjem.

Uddannelsen var super intens. Den varede fire måneder, så i de fire måneder var alt ret koncenteret omkring yoga. Jeg er siden blevet spurgt, om jeg ikke har fortrudt, at den ikke varede over en længere periode, og det er jeg i den grad ikke. De fire intense måneder passede enormt godt til mig, og det er ikke sikkert, det er for alle. For andre harmonerer det bedre med at tage en yoga uddannelse over 1-2 år. Så det er også en ting, der er vigtig at mærke efter, når du skal vælge yoga uddannelse.

Så for at svare på spørgsmålet omkring, hvilken yoga uddannelse man skal vælge, kan jeg korte det lidt ned til omvendt at stille dig følgende spørgsmål, hvis du overvejer at tage en yoga uddannelse:

Hvilken yoga form tiltaler dig mest (fx YIN, Kundalini, Power, Hatha etc.)?
Er det vigtigt for dig, at den er certificeret af fx. Yoga Alliance?
Har du taget nogle yoga klasser hos uddannelseslederen?
Er det nu? Hvis du fx står midt i en skilsmisse OG en flytning OG en opsigelse, er overskuddet formodentlig ikke det største
Hvor lang tid skal den strække sig over? Skal det fx være en måned i Indien eller Bali, intense 4 måneder i Danmark eller må den gerne strække sig over 12-24 måneder?
Er det vigtigt for dig, at du kommer til at undervise “almindelige” mennesker under din uddannelse? På mange uddannelser, underviser eleverne hinanden, men hvad gør du den dag, du pludselig står med dit eget hold, hvor hverdagens skavanker viser sig? Der er også uddannelser i Danmark, hvor du under uddannelsen får lov til at undervise mange forskellige hold eller har decideret “Kaninhold”.

Så inden du vælger, hvilken yogauddannelse, vil jeg klart anbefale dig at undersøge markedet. En yoga uddannelse er ikke et quick fix, det er i høj grad en uddannelse for livet og derfor langt fra ligegyldigt, hvor og hos hvem du tager den.

Namaste,
Maria