Hvad er yoga nidra

Yoga Nidra er en dyb mediativ tilstand, hvor du langsomt bliver guidet ind i en dyb afspænding. Yoga nidra bliver næsten altid udført liggende, og den kan være et godt redskab inden du skal sove. Yoga nidra bliver også kaldt yogisk søvn. 

Jeg starter lige ud med at blive lidt teknisk, men det er blot for at forklare, hvad der rent kemisk sker i din hjerne under en nidra. 

I Yoga Nidra bliver du guidet ind i forskellige stadier af meditation, og rent teknisk skifter din hjerneaktivtet fra beta-stadie, som er det stadie, hvor du er vågen og hvor der er stor hjerneaktivitet (tanker) til alpha-stadiet. I alpha er du afslappet, og det er også her, hormonet serotonin bliver frigivet, som gør dig afslappet. Hvis vores hjerne mest er i beta og har svært ved at lande i alpha, har vi også en større risiko for at udvikle stress og angst, så det er altså vigtigt, vi giver os selv tid og plads til afspænding, meditation og afslapning.

Fra alpha bevæger du dig videre til theta, drømmestadiet (REM søvn). Dine tanker stilner endnu mere, og faktisk er det i det her stadie, din hjerne er indstillet til at lære ekstra hurtigt. Mange børns hjerner er ofte i det her stadie.

Inden du rammer det sidste stadie, lander dine hjernebølger i delta, som er det mest restorative stadie. Det er i det her stadie, stresshormonet kortisol forsvinder fra dit system og dine organer begynder at regenerere.

Til sidst kan du opleve at du lander dybere end delta, som er det stadie, der minder mest om dyb søvn. Det kan være svært at ramme det stadie uden at falde rigtigt i søvn. Men, jo mere du praktiserer yoga nidra, jo større sandsynlighed er der for, at du lander i den dybe meditation. De fleste vil dog altid opleve at lande i delta. 

Tilbage til det mere praktiske ved en yoga nidra. 

Yoga nidra er en måde, hvor du i løbet af kort tid, kan give dig selv en velfortjent pause. For dig, der aldrig er blevet fortrolig med hverken yoga eller meditation, kan yoga nidra være et sted at lande. Det er nok den praksis inden for yoga- og meditationsgenren, der er nemmest at vedligeholde. Alt du skal gøre er at ligge dig godt til rette og lytte til den guidede yoga nidra. Det kræver ikke noget yogaudstyr, du kan praktisere yoga nidra, uanset hvilke skader, du eventuelt må have og derfor kan have svært ved en fysisk yogaprakis. Og så, netop fordi du hele tiden bliver guidet, kan det være nemmere for tankerne at stilne og roen indfinder sig hurtigere. 

Du vil måske opleve at falde i søvn, hvilket er meget nemt under en nidra, men pyt med det. Hver gang du lytter til en nidra, vil du opleve noget nyt. Tankerne kan forstyrre, men fordi du hele tiden bliver guidet, bliver det måske også nemmere at finde tilbage til den guidede stemme og din nidra praksis. Hvis du oplever, at du altid falder i søvn, kan du måske med fordel praktisere nidra om aftenen inden du skal sove. Så læg dig i sengen, evt. med høretelefoner på, så ingen lyde udefra kan forstyrre, og sæt din nidra på.

Fordi du kommer så dybt ned i kroppen og i din vejrtrækning, er nidra en perfekt måde at lindre symptomer på stress på. Er du ramt af stress lige nu, kan jeg ikke anbefale nidra nok. Brug den dagligt, måske midt på dagen for en pause, inden du skal sove eller hvis du vågner midt om natten med uro og tankemylder. 

Sankalpa

I en yoga nidra skal du starte med at sætte din intention – din sankalpa. Med den, kan du langsomt begynde at transformere det i dit liv, du ønsker mere af. Dit mest dybfølte ønske kan langsomt begynde at indfri sig. Fx, hvis du ønsker mere ro i dit liv, kan du i din sankalpa gentage “jeg er rolig”. Hjernen bliver påvirket af det, du fortæller den, og langsomt vil du kunne opleve en ændring i dit liv. Jeg har selv oplevet, hvordan noget jeg ønskede mere af i mit liv, langsomt blev den virkelighed jeg befandt mig i. Og når jeg tænker tilbage i mit liv, har det modsatte jo også vist sig. Det du tænker og det du ofte fortæller dig selv, bliver den virkelighed, du befinder dig i. 

En yoga nidra varer ofte mellem 30-45 minutter, så blot tiden er jo en oplagt daglig pause eller en god indflyvning til din nattesøvn. Men, du vil også kunne opleve dem kortere og fortsat opleve en dyb afspænding. Yoga nidra er så effektivt, at man bl.a. flere steder i USA bruger det som behandling for PTSD hos bl.a. krigsveteraner. Forskere fra forskellige store universiteter og hospitaler i hele verden også kigget lidt ned i, hvor effektfuld, yoga nidra er. 

Hvis du er blevet mere nysgerrig på yoga nidra, har jeg indtalt en del, som du kan lytte til. Du kan prøve syv dage gratis inden du beslutter dig for at blive medlem.

Namaste, 
Maria